I år fyller vi 25 år (HURRA!) og i den anledning har vi snakket med 25 mennesker med forskjellig tilknytning til NaKuHel Asker. Vi ønsker å vise frem de flotte menneskene og mangfoldet vi har her, og vil dele dette ukentlig med dere frem til den store bursdagen vår!

HVEM ER DU?
Jeg er Annicken og bor i Asker. Jeg er 59 år. Gift med Helge og har to døtre og et barnebarn, en skjønn gutt på 1,5 år. Jeg er glad i opplevelser alene og sammen med andre innenfor natur og kultur, reiser og mat. Jeg har tatt utdannelse i Halden som distrikshøyskolekandidat i økonomi og administrasjon. De siste 13 årene har jeg jobbet PEAB AS, som HMS-leder og prosjektkoordinator ute på store byggeplasser.

HVA ER NAKUHEL FOR DEG?
Ja, det er mye. Jeg har vært medlem i 21 år, og ble medlem da jeg var 38 år. Når jeg får det spørsmålet, så fyller det meg opp med glede over hvor heldig jeg er som bor i Asker, fordi her holder NaKuHel til. I 1998 begynte jeg her i malegruppe, og det var så fint. Da lærte jeg fargelære og det å skape noe. Det var gode, entusiastiske lærere. Jeg var da også med på et helgekurs, hvor det kom inn en aktmodell, wow, det var noe helt eget. Å minnes tilbake til det, det glemmer jeg aldri. Jeg fikk utfoldelse kreativt og nye venner for livet ved å komme hit.
Jeg fikk også være med å lede både NaKuHel turgruppe, samtalegruppe for kvinner, og reise- og utfluktgruppen RUG, da den ble startet opp. Det var litt skummelt og utfordrende, men også lærerikt og veldig givende.

Jeg var også deltager i «vise og allsang», det var gøy å synge. Og i en teatergruppe, enda gøyere. Gruppene var veldig viktig de første årene i den perioden jeg var her mye. Jeg har også vært her på arbeidstrening, og jeg har vært her som ansatt. Det betød mye for meg å få komme hit i arbeidstrening, og fikk et vikariat her etter dette. Da holdt jeg rede på gruppeaktiviteter, og var med og startet opp dette med gruppebrosjyrene. Som vi i dag tar som en selvfølge, men vi ikke hadde den gang.

Det var fint å samarbeide og kjenne på pågangsmotet og entusiasmen som var her. Og som fortsatt er her! Ofte dro du av sted herfra fylt med inspirasjon og visjoner. Den gangen var vi jo ikke alt som vi er nå, vi drømte jo om steder som for eksempel Tangen, Bryggerhuset og Smia og Verkstedet, den gang da. For meg er jo NaKuHel en veldig viktig del av hverdagen min, det betyr mye. Her bruker jeg fritiden min, og det som er så fint her er at vi er veldig mange forskjellige mennesker og aktiviteter, men vi er sammen om å nå målene og lage innholdet. Og alle er med på å få til det som skjer her, det føles veldig riktig. Og det er stort. NaKuHel er jo veldig verdsatt i Asker, og det er en fryd å se alle arenaene som er blitt til disse årene, utviklingen til senteret og alt det som senteret stadig får til. Landbruksskolen ville i 2002 plutselig ha husleie av lokalene her, noe vi ikke hadde råd til, men så ble vi reddet, kommunen og andre krefter sørget for at vi klarte oss. De synes innsatsen og det vi gjør med naturen, kulturen og helsen her var så bra at vi vant! NaKuHel måtte også anstrenge oss enda hardere for å skaffe prosjektmidler og inntekt fra kafeer og arrangementer som Semiaden for å overleve. Når jeg kommer hit blir jeg veldig glad, det smitter alt det som er her, de naturskjønne omgivelsene, den gode atmosfæren. Det er høyt under taket. Og mye å lære, og mye å være med på. Det er også fint å bare komme hit med en venn, å vise frem senterets mange muligheter, gå tur og slappe av i Smia. By på seg selv, se den responsen du får tilbake, det har vært befriende å lære her. På 10 års jubileet hadde vi revy, og puls på 200 ca. Men vi øvde og fremførte og vi var veldig fornøyde. En stor prestasjon å tørre det. Til glede for oss og publikum, NaKuHel er flinke til det. Det å gjøre mye ut av nesten ingenting. Vi er flinke til å feire stort og smått, og lage markeringer, som gjør at dette er en frivillighet som du får mye igjen for. Blir mye «gi og ta imot». Gjensidighet og samhørighet, og jevnbyrdighet. Mellom alle ansatte, på arbeidstrening, de som er med å drive alle nivåene i organisasjonen. Hva vi har fått til, det er nesten mot alle odds noen ganger!
Jeg gleder meg til å fortsette å være med her på NaKuHel i fremtiden, og få delta på mye artig og bidra etter evne, blant annet med HMS-kunnskap.

KAN DU NEVNE NOE DU ER TAKKNEMLIG FOR?
Jeg er takknemlig for at jeg ikke tar noe for gitt. Og det gir mye «enkel» glede. Jeg er takknemlig for å ha en venner og god familie, og to voksne barn som jeg har god kontakt med og har det bra med. Jeg er takknemlig for å være født i Norge, i motsetning til andre langt mindre sikre, gode land. Tenk bare det å ha eksistensiell trygghet. Det ligger mye takknemlighet i ikke «ta ting som en selvfølge». Da oppdager man hvor mange ting det er å glede seg over, som ikke handler om å hige etter «gull og glitter».

HVORDAN SER DIN «PERFEKTE» DAG UT?
Ahh, hehe. Skal vi se. På hverdager – så er det å gjøre de vanlige gode hverdagslige tingene. Gå tur, lese, treffe gode folk. Friheten til å velge å gjøre det en vil, det jeg får til og å være delaktig. Når det ikke er hverdag – å kunne reise et sted, dra på revy eller teater, oppleve noe som er uvanlig. Å fylle dagen med opplevelser og oppdagelser.

HVIS DU KUNNE SPIST MIDDAG MED EN KJENT PERSON, HVEM VILLE DET VÆRT OG HVORFOR?
Jeg har tenkt litt og landet på Michelle Obama, da jeg har akkurat lest boken hennes. Jeg ville invitert hun på middag sammen med folk fra NaKuHel, ned i drivhusarenaen. Fordi hun i det hvite hus – har laget en besøks-og undervisningshage, en kjøkkenhage. Dit inviterte hun utallige barn og unge i forbindelse med innføring av et reformerende program for et sunnere kosthold i skolene i hele USA. Og det hun realiserte da hun var førstedame, er veldig mye i tråd med det vi gjør her på NaKuHel. Helsefremmende, og det å øke selvtilliten til underpriviligerte barn og unge i alle statene var det hun hadde fokus på. Vi ville sanket fra kjøkkenhagen og laget mat basert på det, en tre-retters! Og da også vegetarisk. Frukt og grønt, og godt. Og kanskje hun ved å treffe denne organisasjonen kunne delt dette med sitt nettverk. Det kunne vært morsomt med forslag til prosjekter her fra henne. Anbefaler den boken hennes. Det var en morsom bok å lese. Hun er en hjertegod person, som virkelig vil gjøre en forskjell. Akkurat slik NaKuHel gjør.

HVA ER DIN STØRSTE BRAGD I LIVET?
Det var å bli nummer to på et klubbmesterskap. Et ridestevne, da jeg var 15 år gammel. Det var mange deltagere. Utenom det så må jeg nevne at det var en stor prestasjon å være jente å kjøre en Kawasaki 1300, med 6 sylindrer. Det var tøft, jeg følte deg modig. Også den største bragden som jeg og mannen min gjorde var da vi gikk til Snøhetta. Det tok 7 timer, og det var kjempetungt. Men det var skikkelig fint altså. Rent fysisk var det er helt opp i taket, en skikkelig bragd.

HAR DU JOBBET SOM FRIVILLIG FØR?
Ja, jeg var med å starte opp rideklubb da jeg var 13 år gammel og hestegal. Formann var jeg da. I Asker Rideklubb.
Og senere var jeg i styret i NMCU, Norsk Motorsykkel Union. Vi jobbet jo da med trafikksikkerhet. Og organiserte klubber og treff rundt om i Norge.
Jeg har også vært med i Amnesty, i en del år. Det at vi har frihet til å velge under demokratiet, og at mennesker sitter uten lov og dom i fengsler, og til og med blir torturert, det er helt forferdelig – så det var en sak jeg var opptatt av i mange år. Var med på brevskriving og møter.
Og så har jeg vært med i Asker turlag, og så har jeg selvfølgelig vært frivillig i NaKuHel da.

HAR DU HØRT OM SEMIADEN?
– SKAL DU VÆRE MED I ÅR?
Ja, det skal jeg. Jeg skal lage litervis med vaffelrøre. Jeg har vært med 6 ganger tidligere, da har jeg vært vaffelsteker, gått med trivselsvogn, vært fotograf, stått på stand, også har jeg stått i salgs-bod med mannen min. Semiaden er en drøm som ble virkelighet, og for en gave dette arrangementet er til deltagerne, og særlig til barna.

KAN DU NEVNE TRE TING SOM GJØR DEG GLAD?
Ja, jeg blir veldig glad av å spise et godt måltid, spille spill på hytta og med venner, og være sammen med mannen min og barna mine og barnebarnet.
Liker godt å lese og oppleve naturen, lage noe av naturen. I dag skal jeg det, lage eplesyltetøy, med ingefær og vaniljestang i. Blir glad av å le og tulle, og være med på ting, og det å bare være.Jeg blir tilfreds når jeg gjennomfører målene mine.